آموزشگاه موسیقی در اصفهان     کلاس آموزش گیتار در اصفهان   گروه موسیقی در اصفهان

چند تکنیک برای اینکه صدای بلندتر و واضح تر آواز بخوانیم؟

چند تکنیک برای اینکه صدای بلندتر و واضح تر آواز بخوانیم؟

برای بلندتر خواندن نیازی به فریاد زدن ندارید، آیا با حفظ وضوح صدا می‌توان بلندتر خواند تا مخاطب هم کلمات را بفهمد؟ پاسخ مثبت است. باید به سه حوزه دقیقاً توجه کنید تا به صدای بلندتر و واضح‌تری برسید.

آیا بلند خواندن را دوست دارید؟ اغلب افراد نرم می‌خوانند چون می‌ترسند که با بلند خواندن، زیاد صدایشان خوب به نظر نرسد. ولی نمی‌دانند که تمامی آوازها را نمی‌توان نرم خواند و بلند خواندن هم مزیت‌های خاص خودش را دارد. اگر بلند خواندن را یاد بگیرید، بهتر توانمندی‌هایتان را افشا نموده و با صدای بلندتر، می‌توانید صدایتان را به آخرین نفر در یک تالار بزرگ برسانید. بعلاوه نیازی به صرف پول زیادی در این زمینه ندارید و می‌توانید نکات زیر را دنبال کنید.

دیدگاه‌های جسمانی
خواندن مناسب نیازمند عناصر مختلف است برای جذاب خواندن باید تمرکز و حالت بدنی مناسب را با هم تلفیق کنید. برای خوب خواندن باید حالت بدنی خوب را با تقویت بلندی صدایتان تلفیق کنید. اگر می‌خواهید صدایتان را بلندتر کنید باید به سه ویژگی آواز خواندن توجه کنید.

آموزش آواز سنتی
1-چانه را پایین نگه دارید
اشتباه متداول این است که برای افزایش حجم صدایتان باید چانه را بیرون بکشید ولی اینطور نیست، به اعتقاد خوانندگان حرفه‌ای و مربیان برای کنترل بیشتر صدایتان و رسیدن به صدای بلند باید چانه خودتان را به سمت داخل بکشید. با تمرین کافی به صدای بلندتر، واضح‌تر و خوشایندتری خواهید رسید.


2- دهانتان را باز کنید
زمزمه با دهان بسته، روشی عالی برای ایجاد صدای پر طنین است، زمزمه با دهان باز هم صدایتان را تقویت کرده و تارهای صوتی را قوی می‌کند. دهانتان را باز کنید، یک نوت را در طول 5 تا 6 ثانیه زمزمه کنید بعد برای نوت بعدی همین کار را انجام دهید. سرعت زمزمه کردن را به تدریج افزایش دهید و آنرا در طول اصوات مذکور تداوم دهید. این تمرین را با ترانه‌هایی که ساده و دلخواهتان هستند، انجام دهید. هنگامیکه کنترل صدایتان را یاد گرفتید می‌توانید آهنگ‌های پیچیده‌تر را هم امتحان کنید.

3- فکتان را باز کنید
یادگیری خواندن بلندتر و واضح‌تر نیازمند کاربرد مناسب ساختارهای بدنتان است. یکی از مهم‌ترین نکات به صورت باز کردن دهانتان به مقدار کافی در عین پایین نگه داشتن چانه است. این امر تا حد زیادی وضوح آواز خوانی شما را تقویت می‌کند. همچنین خواندن مصوت‌ها هم با این حالت دشوار است، چون در طول این فرایند باید فکتان را ببندید. با تمرین کافی می‌توانید صداها را به آسانی و به طور مؤثر بیان کنید. شاید این جزئیات چندان مهم به نظر نرسند ولی وجه تمایز میان خوانندگان حرفه‌ای و تازه کار محسوب می‌شوند.

دیدگاه‌های کلامی
4- به نوت های بالا فکر کنید
شاید فکر کردن به نوت های بالا، عجیب به نظر برسد. برای شناخت این مفهوم به عملکرد سیستم قرقره فکر کنید. مثالی از آسانسور را مطرح می‌کنیم. آسانسور برای بالا رفتن به نیروی مخالف و برابری به سمت پایین نیاز دارید تا آنرا به سمت بالا بکشد. صدایمان هم به همین روش کار می‌کند. چون مقاومت صدا در بالاترین مقدار قرار دارد، فرد می‌تواند نوت های بالا را به درستی تلفظ کند.


5- استفاده مناسب از تارهای صوتی
گام بعدی، همگام سازی تارهای صوتی است. بدون این کار صدایتان از نفس می افتد و حجم صدایتان هم به طور خودکار، کاهش می‌یابد. فعالیت مناسب تارهای صوتی به عملکرد مناسب در این زمینه کمک خواهد کرد.

تا جاییکه می‌توانید صدای بلندی را در 4 تا 5 شماره بخوانید و بعد به نوت بعدی بروید آنقدر تمرین کنید تا هفت نوت موسیقی کامل شود. این جلسه را ضبط کنید و آنرا بررسی نمایید. صدایتان باید بدون خش و وقفه و بلند و واضح شنیده شود. به تدریج صدایتان را بلند کنید و بعد هم به تدریج آنرا آرام کنید تا یک دور کامل شود. این کار به کنترل صدایتان هم کمک خواهد کرد.


6- کنترل مناسب تنفس
در این حوزه باید با عملکرد تارهای صوتی آشنا شوید. مربی صدا با آموزش مناسب و کافی «این زمینه، در بلند مدت صدایی بلند و زیبا را برایتان حفظ می‌کند بدون آنکه نفس کم بیاورید. تارهای صوتی هم مثل سایر ماهیچه‌های درون بدن فعالیت منحصر به فردی دارند که شناخت آن، ضروری است.

در حین صحبت کردن یا آواز خواندن، مقدار محدودی از هوا را عبور داده و تارهای صوتی به سرعت حرکت می‌کنند تا صدا تولید کنید. بعلاوه تنفس دشوار باعث حرکت بسیار سریع تارهای صوتی می‌شود که آنها را به تورم کشانده و به صدایتان لطمه می زند. برای کنترل این شرایط باید تنفس متعادل را انجام دهید که نه خیلی زیاد و نه خیلی کم است تا به بهترین صدا برسید.

تنفس عمیق و دم و بازدم مناسب به آواز خواندن با صدای بلندتر و واضح‌تر کمک کرده و با تمرینات تنفسی به کنترل تنفس نائل می‌شوید. همانگونه که می‌دوید برای صحبت کردن، نفس کم می‌آورید پس اگر نفس عمیق نکشید آیا خواندن نوت های بلند، چالش برانگیز می‌شود؟ تنفس باید از سمت شکم انجام شود تا هوای زیادی وارد شش‌هایتان شود و قدرت بلند خواندن را پیدا کنید.


7- قدرت بیشتر بدون کشیدگی عضله
آیا می‌خواهید بدون کشیدگی عضله، بلندتر بخوانید؟ خب راه حل مناسبی را به شما ارائه خواهم کرد. توجه کرده‌اید که برخی از خوانندگان برای افزایش اوج صدایشان، چانه را بالا می‌آورند؟ این امر تا حدی صحیح است ولی به طور موقت فایده دارد و در بلند مدت به تارهای صوتی شما لطمه خواهد زد. در عوض باید تارهای صوتی را در حالت آرامش نگه داشته و چانه موازی با کف بماند تا بتوانید بلند بخوانید در این حالت دیگر تارهای صوتی، آسیب نمی‌بینید.

از این رو به زیبایی آواز خواهید خواند. می‌توانید نوت «Ah» را در یک عبارت به طور مستقیم و معکوس بخوانید (1-2-3-4-3-2-1). بالا نگرفتن سر با رسیدن به نوت های بالا، دشوار است ولی با تمرین کافی به آن می‌رسید!


8- رزونانس (طنین) صدا را تقویت کنید
روش دیگر برای تقویت صدا، تقویت کیفیت آن است. کیفیت صدایتان به طنین آن در دهان،گلو و حفره‌های بینی وابسته است. با دهان بسته، نوتی را زمزمه کنید و بعد دوباره همان را با دهان باز و لب‌های جدا از هم زمزمه کنید برای رسیدن به کنترل بهتر، همچنان زمزمه نوت را با دهان بسته تمرین کنید.

آمادگی‌ها و تمرین‌ها
9- آه کشیدن

آه کشیدن یا نفیر کشیدن تمرین ساده‌ای است که تون واضحی را به شما می‌بخشد برای اجرای اثربخش این تمرین، باید در حالت آرامش، آه بکشید. به تمرین ادامه دهید چون وضوح کاملی را به تون (لحن) صدایتان می‌بخشد. آه کشیدن در حین یادگیری آواز خواندن با قدرت بسیار اهمیت دارد.

آموزش آواز سنتی در تهران
10- فی البداهه خواندن (Sight Reading)
خوانندگان حرفه‌ای با فی البداهه خواندن کاملاً آشنا هستند. فی البداهه خواندن یعنی توانایی شناسایی انواع صداهای مختلف نوت ها فقط با دیدن موسیقی مکتوب است. با این حال برای رسیدن به این توانمندی تمرین زیادی نیاز است تا بتوانید صدای هر نوت را فقط با دیدن آن مجسم کنید. باید در فی البداهه خوانی و تعلیم شنیداری خوب عمل کنید چون به هر دو نیاز دارید.


11- تمرین‌های قدرت آوازی
چند تمرین قدرت آوازی به راحتی به شما برای خواندن با قدرت بیشتر کمک خواهند کرد. با چند ماه تمرین مداوم، به خوبی این مفهوم را درک می‌کنید. با این حال اگر روش‌های صحیح را تمرین نکنید، کیفیت تون صدایتان را قربانی خواهید کرد. مراقب باشید که مثل اغلب خوانندگان حفره‌های آوازی خاصی را در حین بلند خواندن ترجیح ندهید چون باعث خش دار شدن صدایتان می‌شود.

با تمرین کافی به منافعی مثل متعادل سازی صدا رسیده و در طول نوت های پایین، متوسط و بالا به درستی آواز می‌خوانید.

چطور نوت های پایین را بهتر بخوانیم؟
بسیاری از خوانندگان برای بهتر خواندن نوت های بالا، حداکثر تلاششان را می‌کنند. ولی در حین خواندن نوت های پایین، لحن صدای خوبی ندارند. بعلاوه صدایشان ضعیف، خش دار و ناخوشایند می‌شود. خواننده‌ای خوب باید به راحتی نوت های بالا و پایین را اجرا کند.

هنگامیکه می‌خواهید نوت های بالا یا پایین( زیر یا بم) را بخوانید باید تارهای صوتی را آرام و سست کنید. هنگامیکه این کار را می‌کنید می‌توانید به خواندن نوت ادامه دهید و از آن خارج نمی‌شوید. اگر صدای با ثباتی ندارید پس به خوبی در این زمینه تمرین نکرده‌اید. با انجام بررسی مناسب می‌توانید به هدفتان برسید. باید تمرین کنید تا حنجره را پایین آورده یا لبهایتان را غنچه کنید تا به تون و گام پایین‌تر برسید.

چرا تسلط یافتن روی نوت های پایین‌تر از رنج آوازتان، اهمیت دارد؟
متأسفانه اغلب خوانندگان آموزش دیده هم اهمیت تسلط در نوت های پایین‌تر را نادیده می‌گیرند. بسیاری از خوانندگان به ویژه در مراحل اولیه‌ خوانندگی همواره روی تقویت مناطق بالاتر رنج کلامی متمرکز می شوند و روش‌هایی را برای تقویت مهارت کلامی پیدا می‌کنند تا نوت های بالاتر را به طور کارآمد بخوانند.

در واقع رنج آوازی پایین به اندازه‌ رنج آوازی بالاتر اهمیت دارد. بسیاری از آوازهای محبوب از نوت های بسیار پایین در برخی از بخش‌های آواز، استفاده می‌کنند. بنابراین اگر می‌خواهید به خواننده‌ای حرفه‌ای تبدیل شوید باید انواع مختلف آواز را به طور مناسب بخوانید.

نوت های پایین ضعیف، مثل زور زدن، نت‌هایی شکننده، با ویبراتوری بی ثبات و صدای آوازی ناهموار به نظر می‌رسند درست مثل اینکه در حین خواندن بخش‌های پایین‌تر آواز، نفس کم آورده‌اید.

محدودیت‌های جسمانی برای خواندن نوت های پایین وجود دارد

طول تارهای صوتی شما عاملی تعیین کننده در این زمینه است. یک باس در طول نوت های کامل موسیقی را می‌توان با اجرای تون پایین‌تر اجرا کرد درست مثل گیتار باس؛ اما در مورد گیتار باس هم اگر رشته‌های گیتار خیلی شل باشند، باز هم صدای آزار دهنده‌ای تولید می‌شود.

توجه کرده‌اید که خوانندگان مرد با صداهای عمیق، گردن‌های کلفتی دارند. قسمت سیب آدم در آنها هم خیلی بزرگ و در اندازه یک مشت است و نای بزرگی هم دارند. در نتیجه تارهای صوتی آنها هم قطر بیشتری دارند. با این حال، خوانندگان زن دارای حنجره کوچکتری در مقایسه با خوانندگان مرد هستند. بنابراین، تارهای صوتی کوتاه‌تری دارند درست مثل طول گیتار باس با تارهای بلند. در اینجا محدودیت‌های جسمانی انسانها وابسته به قوانین فیزیک است.

طبق همین قوانین، صداهای مردانه در مقایسه با صداهای زنانه می‌توانند نوت های پایین‌تر (بم‌تر) را بخوانند. بنابراین، صدای مردانه در صورتیکه آموزش ببیند می‌تواند به خوبی صدای زنانه یا یک سوپرانو را بخواند. ولی صدای زنانه به سختی خواندن نوت های بم و مردانه را می‌آموزد.

تمرین‌ها و تکنیک‌های تقویت خواندن نوت های پایین

آیا می‌توانید برای خواندن نوت هایی که در پایین رنج آوازتان قرار دارند، آموزش ببینید؟

برای این کار باید حنجره را پایین بیاورید، لب‌هایتان را از هم فاصله دهید و با قدرت تنفس کنید. برای این منظور باید کمی بیشتر گلویتان را باز کنید و مراقب وضعیت زبان و فکتان باشید.


1-تکنیک‌های رزوناس (طنین)
نوت ها در گام پایین‌تر را باید با تارهای صوتی آرام بخوانید. ولی اگر خیلی آنها را آرام کنید، احتمال از دست رفتن کنترل روی صدایتان وجود دارد. پس اگر می‌خواهید نوت های پایین را کنترل کنید باید لرزش در چهره یا رزوناس در حین خواندن نوت های پایین را تجربه کنید. این امر دشوار خواهد بود چون نمی‌توانید نوت های پایین را با صدای بلند بخوانید و نوت های بلندتر هم معمولاً لرزش بیشتری دارند. اگر می‌خواهید از عهده نوت های پایین برآیید، باید به جای حجم بیشتر صدا به وضوح بیشتر برسید. در اینجا ضرورت استفاده از میکروفون مشخص می‌شود. بنابراین باید آنرا به دهانتان نزدیکتر کنید تا نوت های پایین تقویت شوند.

برای حس کردن رزونانس در صورتتان، خواندن نوت های پایین را با زمزمه کردن آنها، آغاز کنید. ولی اگر با این کار چیزی حس نکردید، سرتان را به این سو و آن سو تکان داده و گلویتان را آرام کنید. در صورتتان باید یک هفته هر روز این تمرین را انجام دهید. سرتان را کمی به سمت کف تکان دهید تا رزونانس بیشتری را تجربه کنید. داشتن رزونانس در حین خواندن نوت های پایین اهمیت دارد. احساس رزونانس در صورت و نه در گلو، نشانه خواندن درست است.

اگر در حین زمزمه کردن، رزونانس را در صورتتان حس کردید حالا نوت « Mee» را زمزمه کنید و نوتی را در رنج آوازی خودتان انتخاب کرده و با ویبراتو آنرا بخوانید تا به لحن صریحی برسید. در اینجا هم اگر هیچ رزونانسی را حس نکردید باید سرتان را از یک سمت به سمت دیگر تکان دهید یک نوت پایین‌تر از «Mee» را به تدریج بخوانید و آنرا کش دهید با این کار حجم صدایتان هم کمتر خواهد شد. لرزش را در عین وضوح لحن حس می‌کنید.

متوجه خواهید شد که رزونانس صدا در حین خواندن مصوت‌های بسته مثل « ee» راحت‌تر است. چند دقیقه این صدا را تولید کنید و بخش نیازمند رنج کوچکتر را پیدا کنید. حالا «Mee» را هم آهنگ با رنج پایین بخوانید در اینجا باید با لحن واضح و بدون لرزش بخوانید. خواندن این صداها کمی برایتان دشوار است ولی در نهایت باعث تقویت نوت های پایین می‌شود. کل آهنگ را با رزونانس بخوانید و آنرا در کلیدهای پایین‌تر تمرین کنید. بارها و بارها این کار را انجام دهید تا در پایین‌ترین رنج آوازتان به تسلط برسید. گاهی اوقات کنترل نوت را از دست داده و صدایی را درون گلو حس می‌کنید. در چنین شرایطی صدایتان را به کلید بالاتر منتقل کنید.


2- تمرین تغییر ضخامت تار صوتی
هنگامیکه تارهای صوتی ضخیم‌تری دارید، نوت های پایین را قوی‌تر و ساده‌تر می‌خوانید. خوانندگان کلاسیک طوری آموزش می‌بینند تا به تدریج از تارهای صوتی ظریف به ضخیم‌تر برسند. آن‌ها این کار را انجام می‌دهند چون نمی‌خواهند صدایشان تغییر ناگهانی پیدا کند.

شما هم می‌توانید طوری آموزش ببینید که از تارهای ظریف به تارهای ضخیم‌تر برسید. در طول این فرایند باید کار با نوت های بالا را آغاز کرد و به نوت های پایین‌تر برسید. با این کار، صدایتان به تدریج کلفت‌تر می‌شود در حالیکه موقعیت حنجره شما دست نخورده باقی می‌ماند!

با انجام این تمرینات، صدایتان در رنج‌های پایین‌تر، قدرتمندتر خواهد شد. بسیاری از خوانندگان در حین خواندن نوت های پایین روی رزونانس آن متمرکز می‌شوند. مطمئن شوید که پایین‌ترین نوت ها را با حمایت تنفسی می‌خوانید.

کلاس آموزش آواز سنتی در تهران

Top